Beroep zoals geen ander

Een software ontwikkelaar houdt zich bezig met het programmeren van software. Het idee dat een programmeur dagenlang achter de computer zit en zich in zijn eigen wereld verliest, begint echter steeds meer waarde te verliezen. De moderne ontwikkelaar is veelal in teamverband bezig te testen, te schrijven en verder te ontwikkelen. Als programmeur ben je in contact met klanten en collega’s en zet je problemen om in oplossingen. Daarnaast is deze op de hoogte van ontwikkelingen in de markt, gaat naar conferenties en blijft zich ontwikkelen door kennisdeling met collega’s en het volgen van cursussen continue te leren. Daarmee is dit beroep een gevarieerd en uitdagende job, daarbuiten gelaten het uitstekende salaris en de baanperspectief dat u zult hebben.

Marktgekte

De extreme concurrentie in de IT-markt laait de laatste tijd weer op. In 2020 bereikte het aantal openstaande vacatures in deze industrie een nieuw dieptepunt: 6.000 vacatures. Later dit jaar was dat al gestegen tot een noemenswaardige 8.000 vacatures. Het UWV noemt deze situatie “erg krap”. Ook als ontwikkelaar heb je de banen voor het uitkiezen in deze tijden. Het is niet ongebruikelijk dat wanneer een software ontwikkelaar op de markt komt, deze in no time een handvol aanbiedingen voor zich heeft en daarmee de banen voor het uitkiezen heeft.

Trucs

Allerlei trucs worden door de werkgevers uit de kast gehaald om maar aan die perfecte kandidaat te komen. Voorbeelden die voorbij komen in het nieuws zijn:
– tekenbonus
– Tesla van de zaak
– een vast contract zonder elkaar persoonlijk te ontmoeten

De grotere finance bedrijven en grootbanken hebben vaak het nakijken met het dikkere managementlagen, meer bureaucratie en daarmee langere doorlooptijden van de sollicitatieprocedure. Het zijn de fintech bedrijven die er vandoor gaan met het vrijgekomen talent, door de ondernemende cultuur en diepe zakken.

Een opleiding tot software ontwikkelaar vraagt een duidelijke investering qua tijd en inzet, niet iedereen is hier geschikt voor. De zekerheid dat als je je laat (om)scholen voor dit beroep, is dat er een prachtige toekomst voor je staat!