Geschiedenis van webhosting

server

server

Webhosting is iets wat behoort bij de nieuwe industrie. Vanzelfsprekend was er helemaal geen behoefte aan webhosting voor de geboorte van het internet. Het kwam pas echt op nadat bedrijven en individuen websites begonnen te bouwen. 

De start van de webhosting-industrie kwam door besluit van de National Science Foundation in de VS om commerciële beperkingen op het web op te heffen en het verkeer van commerciële netwerken in 1991 in 1991 toe te staan. Onder voorbehoud van naleving van het gebruiksbeleid kregen NSF Net -profitbedrijven toegang tot het netwerk, dat eerder alleen werd gebruikt voor onderwijs en onderzoek.

World Wide Web

Die verandering viel samen met de lancering, ook in 1991, van het World Wide Web door Tim Berner-Lee en collega’s in CERN. NSF Net zou worden ontmanteld in 1995 en het model van Berner-Lee werd aangenomen als de voorkeursmethode voor toegang tot internet.

Deze ontwikkelingen verhoogden het aantal mensen op het internet en de aanwezigheid van commerciële activiteit middels het internet, waardoor de behoefte aan webhostingdiensten is ontstaan. Voordien had iedereen zijn eigen server of computer nodig om een ​​website te hosten.

In 1995 waren er 16 miljoen internetgebruikers over de hele wereld (0,4% van de totale bevolking). In 2015 bedroeg dit cijfer 3,18 miljard (43,4% van de totale bevolking).

Geocities

De eerste keer dat web hosting onder de aandacht kwam was bij de lancering van Geocities in 1994. Het platform, dat werd gekocht door Yahoo had in 1999 gebruikers toegestaan ​​om pagina’s met inhoud up te loaden in virtuele ‘steden’ die relevant waren voor het onderwerp van de inhoud. Geocities organiseerde die pagina’s.

Gedeelde hosting

Volgens onderzoek door Pingdom in 1998 omvatte het gemiddelde hostingpakket ongeveer 153 MB aan opslag, wat aanzienlijk minder is dan je nu op een USB-flashdrive krijgt. Sommige providers, boden toegangspakketten die slechts 10 MB opslagruimte hadden. In dit stadium werd voornamelijk gedeelde hosting aangeboden.

Tegen 2001 veranderde dit en werden de diensten gelijk aan wat er vandaag de dag wordt aangeboden, namelijk betrouwbare, hoge snelheid hosting-service voor websites.

Dotcom bubble 

Het massa-internet een had valse start . Het springen van de Dotcom-bubbel rond de eeuwwisseling heeft geleid tot een herijking van alle dingen die fout waren gegaan bij de opzet. Bedrijven die hierna op het internet kwamen, moesten moderniseren en efficiëntere IT-structuren vinden. Dit kan worden gezien als het begin van de cloud, zoals we dat vandaag de dag kennen.

Cloud

De cloud begon zich vanaf 2007 te vestigen in het openbare bewustzijn en met name door dat kleine bedrijven en ondernemingen dit sinds 2009 gingen gebruiken. De lage prijzen en indrukwekkende schaalbaarheid zorgden voor veel gebruikers.

Sommige organisaties bleven bezorgd over de veiligheid van de cloud, maar veel van deze angsten werden weggenomen door de introductie van de particuliere cloud, waarbij gebruikers vergelijkbare niveaus van schaalbaarheid en flexibiliteit konden bereiken en tegelijkertijd de volledige controle over hun eigen hardware behielden.
In 2011 begonnen enkele van de twijfelaars de voordelen te zien van het gemak van toegang en het delen van de publieke cloud. De webhosting industrie zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *